Kosova Ekonomisi

Kosova ekonomisi madenciliğe, turizme, tarıma ve yurtdışından gelen dövizlere dayanmaktadır. Kosova’da yıllık kişi başına düşen milli gelir 1.900 Euro’dur. Kosova milli gelirinin %30’u dışarıdan gelen dövizlere dayanmaktadır. Bu dövizleri özellikle Almanya, İtalya ve İsviçre gibi ülkelerde bulunan Kosovalı yurttaşlar göndermektedir.

Kosova zengin yer altı kaynaklarına sahiptir. Ülkede kurşun, çinko, nikel, manyezit, boksit, krom, bakır, demir, kömür, gümüş, altın ve özellikle linyit gibi zengin maden yatakları mevcuttur. Kosova’nın bu yer altı zenginliklerinden dolayı dış güçler bu topraklar üzerindeki emellerinden vazgeçmemekte ve bu devletin kötü bekası için ellerinden geleni yamaktadırlar. Ancak bu emeller pek gerçekleşememektedir. Aksine birçok devlet Kosova’da yatırımlarda bulunmak için birbirleri ile yarışmaktadırlar. Türkiye de bu devlette yatırımda bulunan ülkeler arasındadır.

Kosova Geçim Kaynağı

Kosova’da kırsal kesimde ekonomi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Kosova’da hayvancılığın gelişmesi için uygun ortam bulunmaktadır. Ülkede kümes, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.

Kosova Cumhuriyetin’de kış ve kültür turizmlerinin gelişmesi için gerekli koşullar mevcuttur. Engebeli arazi ve kar yağışları kayak turizmi için büyük fırsatlar sunmaktadır. Burada Osmanlı dönemine ait birçok tarihi ve kültürel yapı bulunmaktadır. Yine Akdere şelalesi görülmeye değer bir yerdir.

Kosova’da böyle bir turizm potansiyelinin olması ileride bu yönde yeni yatırımların yapılmasını ve ülkenin bu sayede daha çok gelişmesini sağlayacaktır. Ayrıca doğa turizmi için ülkede gereken her şey mevcuttur.

Puanla
[Total: 0 Average: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!